Husker du… Poenggivingsfadesene?

Poengtavle 2014
Nå på lørdag er det klart for tiårsjubileum av Parodi Grand Prix i Grieghallen i Bergen. Etter ti år med Parodi Grand Prix er et av de store spørsmålene – har vi endelig fått bukt med de tekniske fadesene rundt poenggivingen?

Parodi Grand Prix skal være en parodiert utgave av Eurovision Song Contest, og til tider har nok deler av revyen også vært ufrivillig morsom. Det har for eksempel sjelden vært en runde av Parodi Grand Prix uten tekniske glipper under poenggivingen.

I 2011 endte “Test” på femteplass. Dette var naturlig nok ikke noe bidrag, men poengtavlen var innstilt på at 10 bidrag skulle få poeng fra hvert jurymedlem, men da det i forkant ble bestemt at dette året skulle man gi poengene 1-6 + 8, 10 og 12 – det vil si at man hoppet over blant annet poengscoren 7, ville ikke stemmegivingsprogrammet være med på det:

I stedet ble 7-poengeren gitt til et ikke-eksisterende bidrag – “Test” – fra hvert jurymedlem. Det førte til at dette fiktive bidraget fikk nok poeng til å til slutt havne på femteplass. Dette var selvsagt ikke tiltenkt, men skapte likevel mye latter og humring i salen hver gang programmet tildelte syv poeng til det ikke-eksisterende bidraget.

Flere tilsvarende glipper har kommet nå og da: Feil poengsummer har kommet på storskjermen mens jurymedlemmene har avgitt poeng, poengene har ikke kommet opp når de skulle, eller poengtavlen har ikke dukket opp i det hele tatt. Den største poenggivingsfadesen i PGP-historien var likevel i 2007. Dette var også det året hvor PGP ble direktesendt på TV2 Sonen:

Berit Bislett ledet poenggivingen suverent. Med sitt bidrag “Ja til livet” (“Light a candle”, Israel 2002) passerte hun 100 poeng som første bidrag i PGP-historien. Et tresifret antall poeng til ETT bidrag var datamaskinen derimot ikke forberedt på. Programmet kollapset og storskjermen gikk i svart idet neste jurymedlem, Belinda Glava, skulle gå på scenen.

Bak kulissene pågikk en hektisk kamp for å få poengtavlen opp og gå igjen, mens Belinda tålmodig måtte vente på å få avgi sine poeng. For å døyve tiden, tok Belinda Bergens “nasjonalsang”, “Nystemten” på sparket. Det bergenske publikummet reiste seg og sang med. Og da poengtavlen fortsatt ikke var kommet opp på storskjermen da “Nystemten” var over, viste Belinda like gjerne rumpa, til publikums og TV-titternes store fornøyelse.

Til slutt måtte man konkludere med at dataprogrammet hadde takket for seg, og poenggivingen fortsatte uten noen oversikt på storskjerm. Poengene måtte summeres manuelt på bakrommet, og da siste jurymedlem hadde avgitt sine poeng, ble resultatet lest opp fra scenen.

I forkant av tiårsjubileet garanterer produsent Kristian Nicolai Stakset-Gundersen at dataprogrammet nå er oppdatert og testet for både høye poengsummer og ulike varianter av feil. Men hvilke overraskelser som dukker opp ved neste korsvei, vet naturlig nok ingen.

Det er derimot ikke bare i Parodi Grand Prix at poenggivingen har ført til “uheldige” misforståelser, men som i realiteten kun fører til morsomme og minneverdige øyeblikk. Her er eksempler på hvordan man også i Eurovision har hatt overraskende vrier på poenggivingen:

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: