Mira Craig til Parodi Grand Prix

Mira Craig
Foto: Fredrik Arff / Dinamo / NRK

 

I går kunne vi fortelle at tiårsjubileets gjesteartist, Maria Haukaas Mittet, måtte kaste inn håndkleet. I dag er erstatteren på plass, og dette er ingen hvem som helst: Mira Craig er i dag bekreftet som tiårsjubileets nye gjesteartist.

Hvem skulle vel passe bedre til å overta superhiten “Hold on be strong” enn opphavskvinnen selv?

15 år gammel skrev Mira Craig sin første låt. Dette ble flere år senere låten som skulle gjenopplive musikkonkurransen som hele bransjen hadde erklært død.

Som 17-åring var Mira bakgrunnsvokalist for Noora Noor. Hun ble i 2000 kjent for å ha blitt dratt opp på scenen av Wyclef Jean under Quartfestivalen. I 2005 sang hun duett med Snoop Dogg på samme scene, og han brukte også hennes “Dinner in bed” på samleplaten “Welcome to tha Chuuch: Da Album” fra samme år. I 2006 ble Mira tildelt Alarmprisen for årets nykommer. Hun har også vært nominert til MTV Europe Music Awards.

Mira er første R&B-artist som har solgt til gull i Norge, noe hun har gjort to ganger. Hun skriver alle sine låter selv, og skriver også for andre. I 2008 paret Per Sundnes Mira med Maria Haukaas Mittet og dette skulle vise seg å bli en suksesshistorie: De vant det norske Melodi Grand Prix suverent, og ble med ett Norges nye kjæledegger.

Miras sang “Hold on be strong” skulle representere Norge i Beograd med Maria som vokalist, og låten som var et av Norges mest moderne Eurovisionbidrag gjennom tidene ble raskt en favoritt blant mange europeiske Eurovisionfans.

Da konvoluttene med de ti landene som skulle gå videre fra semifinalen til finalen skulle åpnes, steg spenningen hos det norske folk: Den ene konvolutten etter den andre ble åpnet uten at det stod Norge på noen av dem. Mange av dem også var land som ikke var tippet videre på forhånd.

Én konvolutt var igjen og flere storfavoritter var ennå ikke blitt ropt opp. Eurovisionfansen i salen ropte derimot taktfast på «Norway», og da programleder Zeljko Joksimovic bønnhørte dem, kunne det høres ut som om NRKs Hanne Hoftun holdt på å få orgasme i kommentatorboksen.

Norge seilte videre til finalen og endte til slutt som beste vesteuropeiske land på femteplass og sensasjonelle 182 poeng – den til da klart høyeste norske poengsummen i Eurovisionhistorien. Sangen ble en enorm radiohit i Norge og toppet også VG-lista. Året etter ble den nominert til “Årets låt” på Spellemannsprisen.

Mira har figurert i flere profilerte TV-programmer, og var blant annet med som dommer og mentor under X-factor i 2009.

I 2010 var Mira tilbake i Melodi Grand Prix-sirkuset, da Norge skulle arrangere Eurovision på hjemmebane. Hun fremførte da sin egen låt, “I’ll take you high”, som gikk videre til sistesjansen. Låten kan du høre under.

Mira Craig er et stort pop-ikon og kjent som en uredd artist som eksperimenterer med ulike sjangrer og stilarter. Vi er stolte av å ha henne med under tiårsjubileet av Parodi Grand Prix.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: